Cum să nu-ți pierzi serviciul de care ai nevoie

de: Dan Serbanescu
24 02. 2010

Serviciile care rulează pe orice Windows după instalare sunt gândite să acopere cam toate scenariile de utilizare comune, dar rareori se întâmplă să ai nevoie chiar de toate. Motiv pentru care orice inițiat în ale Windows-ului va dezactiva, manual sau prin intermediul diverselor programe de tweaking pe care le folosește, măcar pe cele cu riscurile de securitate cele mai mari. Ușor de zis, dar nu la fel de ușor de făcut și deloc recomandabil să faci asta fără să știi exact ce faci.

De mult timp, site-ul de referință pentru cei care doresc să-și accelereze sistemele fără a-și compromite securitatea este cel al lui BlackViper, care oferă informații detaliate despre fiecare serviciu Windows, dependențele sale și efectele dezactivării lui. O lectură interesantă pentru inițiați dar destul de criptică pentru cineva care vrea un calculator mai rapid fără să fie nevoit să-și ia doctoratul în Windows. Există fișiere reg ce pot fi descărcate și apoi rulate pentru a configura serviciile în condiții de relativă siguranță, dar nici o metodă nu bate o interfață simplă, cu butoane clare.

De aceea vă recomand utilitarul SMART (Service Management And RealEasy Tweaking), care a fost gândit de cei de la The WinVista Club pentru Windows 7, dar suportă și Vista și XP. Programul se bazează pe recomandările BlackViper și poate fi folosit inclusiv pe post de aplicație portabilă, pentru ajustarea serviciilor Windows.

Utilitarul oferă trei seturi de tweak-uri pre-configurate: Safe, Tweaked și Advanced or BareBones. Setările Safe sunt, după cum se și numesc, sigure în marea majoritate a cazurilor, în vreme ce celelalte se adresează utilizatorilor avansați. Există un buton pentru crearea de puncte de restaurare a sistemului, precum și unul care resetează toate serviciile la configurația lor inițială. Dacă faci click pe un serviciu poți obține informații suplimentare despre acesta de pe pagina corespunzătoare din BlackViper. Un dublu click pe serviciu setează pornirea sa în mod Automatic sau oprirea, în vreme ce un click dreapta permite setarea opțiunilor de startup pentru respectivul serviciu (Automatic, Manual și Disabled). Selectarea unui serviciu urmată de un click pe butonul Open File Location va deschide directorul în care se află executabilul serviciului (cu excepția svchost, care deschide întotdeauna folderul Documents).

Interfața este cât se poate de simplă și cu un simplu click poți aduce calculatorul la o viteză de care nici măcar nu-l credeai capabil.

Descarcă SMART versiunea 1.2a de pe PlayTech sau de pe site-ul producătorului